PLEASE READ: If you need information about:

  • BLE nodes (V2) without external antennas and WiFi interface please refer to this page.
  • BLE nodes (V3) with external antennas, Ethernet interface and WiFi interface please refer to this page.

Below you can find the most common issues (and solutions) that you may face during the installation and testing of the Accuware Bluetooth Beacon Tracker.

1 – All the BLE nodes are RED inside the Accuware dashboard

1.1 – No iBeacons in range

Please be aware that:

  • BLE nodes ​running equal or lower than firmware 0.10 ​ will be shown RED inside the Accuware dashboard if no BLE beacons ​will be in range​. As soon as a BLE beacon will be in range the BLE nodes will be shown GREEN inside the Accuware dashboard.
  • BLE nodes running a firmware greater than 0.10 will be shown GREEN inside the Accuware dashboard even if no BLE beacons will be in range.
You can upgrade the firmware of your BLE nodes from the SETUP page of the node following these steps:
  1. Select “On – Auto update the firmware“.
  2. Click on Submit and wait for the page to refresh
  3. Click on Restart device.

1.2 – Internet connection

If you think that the problem may be related to the Internet connection and the permanent WiFi network used by the nodes is behind a firewall, then you have to check with the network administrator that:

  • the following ports are open on your firewall: 53/tcp (DNS), 80/tcp (HTTP), 443/tcp (HTTPS), 1883 and 8883.
  • the following domains are accessible: its.accuware.com and navimote2.navizon.com.
  • the permanent WiFi network is up and running.
  • the SSID and password of the permanent WiFi network set during the setup of the nodes have not been changed.
  • the SSID of the permanent WiFi network is visible.

1.3 – Electricity

It could be that all the nodes do not have electricity and so they can’t send the reports to the Accuware server.

Suggested actions:

  • Check if the power outlets provide electricity by plugging-in another device.
  • Check if the USB power adapter is working properly by trying another USB power adapter.
  • Check if the USB cable is working properly by trying another USB cable.

If no lights come on or come on only briefly despite the tests described above then submit an RMA request with Aprilbrother.

1.4 – MAC addresses of the nodes

Check if the MAC addresses printed on a label on the bottom of your nodes are equal to the MAC addresses that you have in your Accuware dashboard by following these steps:

  1. Access your Accuware dashboard at this link.
  2. Click on BT Beacon Tracker > Nodes.
  3. Scroll down and check if the MAC addresses located in the Nodes table are correct.
  4. If not, then scroll up, click on the first nodes with the wrong MAC address, click on Delete node and click again on the Google Map to add a new node with the correct MAC address. Repeat for all the nodes with wrong MAC addresses.

1.5 – Incorrect PROFILE data

The problem could be due to the fact that you did not chose the correct SSID and/or Security Type and/or Security Key while adding the profile of your BLE nodes during the configuration done with methods 1.2 and 1.3. In order to check this:
  1. Repeat all the configuration steps described in this page until you reach the PROFILE tab.
  2. Scroll down until the Profiles section of the page and check the SSID and Security Type and Security Key value of the permanent Wi-Fi network.
  3. If some of the data does not correspond to the correct data of the permanent Wi-Fi network select the checkbox next to the wrong permanent network and click on Remove selected profiles. Do not remove the profile related to the temporary Wi-Fi network.
  4. Scroll up and inside the SSID field type the SSID of the permanent Wi-Fi network.
  5. Chose the correct Security Type between Open/WEP/WPA1/WPA2.
  6. Inside the Security Key field type the password of the permanent Wi-Fi network.
  7. Inside the field Profile Priority type 0.
  8. Click on Add.
  9. Go back to the OVERVIEW tab.
  10. Click on SETUP.
  11. Click on Restart Device.

2 – Some of the BLE nodes are RED inside the Accuware dashboard

2.1 – No iBeacons in range

Please be aware that:

  • BLE nodes ​running equal or lower than firmware 0.10 ​ will be shown RED inside the Accuware dashboard if no BLE beacons ​will be in range​. As soon as a BLE beacon will be in range the BLE nodes will be shown GREEN inside the Accuware dashboard.
  • BLE nodes running a firmware greater than 0.10 will be shown GREEN inside the Accuware dashboard even if no BLE beacons will be in range.
You can upgrade the firmware of your BLE nodes from the SETUP page of the node following these steps:
  1. Select “On – Auto update the firmware“.
  2. Click on Submit and wait for the page to refresh
  3. Click on Restart device.

2.2 – Electricity

It could be that all the nodes do not have electricity and so they can’t send the reports to the Accuware server.

Suggested actions:

  • Check if the power outlets provide electricity by plugging-in another device.
  • Check if the USB power adapter is working properly by trying another USB power adapter.
  • Check if the USB cable is working properly by trying another USB cable.

If no lights come on or come on only briefly despite the tests described above then submit an RMA request with Aprilbrother.

2.3 – MAC address of the node

Check if the MAC addresses printed on a label on the bottom of the red node is equal to the MAC addresses that you have in your Accuware dashboard by following these steps:

  1. Access your Accuware dashboard at this link.
  2. Click on BT Beacon Tracker > Nodes
  3. Scroll down and check if the MAC address located in the Nodes table are correct.
  4. If not, then scroll up, click on the first nodes with the wrong MAC address, click on Delete node and click again on the Google Map to add a new node with the correct MAC address. Repeat for all the nodes with wrong MAC addresses.

2.4 – Node outside the coverage of the permanent WiFi network

It can also be that the inactive node is just too far from the permanent WiFi network and thus not able to communicate with the Accuware server. You can solve by following these steps:

  1. Unplug the power supply of the node.
  2. Move the node near one of the WiFi APs of the permanent WiFi network.
  3. Plug back the power supply of the node.
  4. After few seconds verify if the nodes become green inside the Accuware dashboard.

2.5 – Incorrect PROFILE data

The problem could be due to the fact that you did not chose the correct SSID and/or Security Type and/or Security Key while adding the profile of your BLE node during the configuration done with methods 1.2 and 1.3. In order to check this:
  1. Repeat all the configuration steps described in this page until you reach the PROFILE tab.
  2. Scroll down until the Profiles section of the page and check the SSID and Security Type and Security Key value of the permanent Wi-Fi network.
  3. If some of the data does not correspond to the correct data of the permanent Wi-Fi network select the checkbox next to the wrong permanent network and click on Remove selected profiles. Do not delete the profile related to the temporary Wi-Fi network.
  4. Scroll up and inside the SSID field type the SSID of the permanent Wi-Fi network.
  5. Chose the correct Security Type between Open/WEP/WPA1/WPA2.
  6. Inside the Security Key field type the password of the permanent WiFi network.
  7. Inside the field Profile Priority type 0.
  8. Click on Add.
  9. Go back to the OVERVIEW tab.
  10. Click on SETUP.
  11. Click on Restart Device.

3 – The BLE beacons seem to be pulled constantly towards some BLE nodes

Please inform us using this form.